piatok 30. septembra 2011

Prečo nie Éčka?

Lebo umrieť sa dá aj na iné veci...

Bezéčkové páročky, saláma, šunka

Kde ju zoženiete: Billa, Terno Coop Jednota 
Cena: cca 1,50-2,00 EUR

Sunka bez chemie














Rozdiel oproti klasickým údeninám: neobsahuje dusitany, fosfáty, alergény, lepok, farbivá a konzervačné látky

Filet Rustico obsahuje: Bravčové pečené 95%, voda, soľ, bylinkový extrakt, koreniny, sušená čerešňová šťava a cukor


Čo papáme ak dobre nečítame...

Kuracia prsná šunka krájaná

Obsahuje tieto "super" veci:
Kuracia sunka 60% kuracie prsia, pitná voda, zemiakový škrob, dusitanová soliaca zmes (jódová soľ+E250), modifikovaný škrob E1422, stabilizátor: E450, E451, E452, stimulátor chuti E621, antioxidant E316, živočíšna bielkovina, sójová bielkovina, zahusťovadlo E407a, aróma, glukóza, baliace plyny: E941, E290.


Počet Éčok v jednom balíčku: 10ks

E250 – dusitan sodný – zdraviu škodlivá látka, nevhodná pre deti a tehotné ženy, môže spôsobovať alergie, kožné problémy, bolesti hlavy, karcinogénne účinky.

E1422 – acetát – je súčasne stabilizátor a zahusťovadlo, využíva sa v omáčkach, zálievkach, kečupoch alebo jogurtoch. Latka nemá nežiaduce účinky, v detskej výžive sa používa v obmedzenom množstve.

E450 – difosforečnany – sú kypriace prášky, stabilizátory a emulgátory, ktoré sa využívajú v zmesiach pre domáce pečenie, v tavených syroch, pekárenských výrobkoch. Vysoké dávky môžu narušiť rovnováhu medzi vápnikom a fosforom (únik vápniku z tela).

E451 – trifosforečnan sodný a draselný  – majú podobnú vlastnosť ako difosforečnany.

E452 – polyfosforečnan sodný, draselný a vápenatý – podobné vlastnosti ako E450 a E451 – viažu vodu.

E621 – glutamán sodný – zdraviu škodlivá prísada, nevhodná pre deti, môže spôsobovať alergie. Zvýrazňovač chute, používaný v údeninách, instantných produktov, hotových jedlách, čínskej kuchyni. Zvýšený príjem môže viest ku bolestiam hlavy, zvracaniu, nevoľnostiam, astmatickým ťažkostiam a halucináciám.

E316 – erythorbán sodný – antioxidant, udržiavač farby mastných výrobkov, urýchľuje údenie a zabraňuje vzniku rakovinotvorných látok.

E407 – karagenan – je vyrábaný z morských rias. Pôsobí ako zahusťovacia látka, stabilizátor a emulgátor. Využíva sa v mliečnych výrobkoch, želatíne, sladkom pečive, nápojoch a detskej výžive, v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Môže spôsobovať alergie.

E941 – dusík – bezpečná latka využívajúca sa na chladenie, vytvára ochranný obal potravín.

E290 – oxid uhličitý – plyn na výrobu nápojov a pečiva, pôsobí proti plesniam a baktériám, upravuje pH, používa sa pre uskladnenie potravín. 

1 komentár:

  1. Éčka jsou pěkné peklo, také se jim snažím vyhýbat. Obecne se teď snažím žít zdravě a zdravě se i stravovat. Může za to to, že jsem začal mít problém s erektilní dysfunkcí a někde jsem četl, že zdravá strava toto hodně ovlivňuje. Benefity na sobě pociťuji, ale zatím ne v tomto ohledu. Pokud to nepomůže, tak asi nezbyde jiná možnost, než nějaký přípravek na podporu erekce, třeba kamagra.

    OdpovedaťOdstrániť

“Take care of your body. It’s the only place you have to live.” Jim Rohn


Vítam Vás na mojom blogu good-long-life.

Tento blog vznikol na základe mojej neustálej chuti dozvedať sa nové veci hlavne v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu a keďže som nenašla platformu kde by boli takéto informácie pekne archivované rozhodla som sa že nebudem len hľadať ale sa aj s informáciami ktoré som našla deliť.

Preto ak Vás niečo zaujme dajte vedieť, ak by sme mali nájsť informácie o téme ktorá Vás zaujíma a ešte sme sa jej nevenovali ozvite sa a spoločne si môžeme urobiť malú databázu lepšieho života:)

Ďakujem vopred všetkým za každý koment, prečítanie článku alebo inej interakcie!

Nech je náš život krajší a hlavne zdravší :)