piatok 21. októbra 2011

Šokujúce výsledky: V kečupoch sú plesnivé rajčiny a pesticídy


Časopis dTest si posvietil na kvalitu a zloženie predávaných kečupov. Vo všetkých z 22 sledovaných výrobkov bola zistená prítomnosť mykotoxínov, v niektorých dokonca aj pesticídov. A ak ste čakali, že kečup je len z rajčín, nie vždy tomu tak je. Výrobcovia ich totiž často nahrádzajú lacnejšími jablkami či mrkvou.

Test na prítomnosť mykotoxínov nedopadol dobre vo všetkých 22 testovaných výrobkoch. Svedčí to o tom, že časť paradajok bola zhnitá či plesnivá. "Aj keď išlo len o stopové množstvo rôz nych druhov mykotoxínov, dokazuje to, že výrobcovia si s kvalitou surovín hlavu často nelámu,“ povedala k výsledkom šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.
Na výrobu teda používajú aj nekvalitné suroviny. Hodnotenie prítomnosti pesticídov dopadlo lepšie, ale aj tak nebolo deväť vzoriek úplne v poriadku. Ďalej sa pozreli na obsah rajčín, ten rovnako nezodpovedal našim stanoveným normám podľa rezortu pôdohospodárstva. Šesť výrobkov nevyhovelo. Ako zistili, výrobcovia často túto normu obchádzajú tým, že produkt nazvú „kečupová omáčka“.
"Ako sme zistili, rajčiny sa v kečupe najčastejšie nahrádzajú lacnejšou jablkovou dreňou, karotkou alebo cibuľou. Bežné je tiež pridávanie cukrových sirupov zo škrobu či modifikovaných škrobov,“ uviedla Rozová. Pri teste vyskúšali aj chuť a pozreli sa na vzhľad, konzistenciu a farbu. Zistili, že platí pravidlo - čím viac rajčín kečup obsahuje, tým lepšie chutí, a rôzne náhrady či korenia sa prirodzenej chuti rajčín nemôžu vyrovnať.

Hovorca ministerstva pôdohospodárstva Juraj Kadáš: Podiel rajčín je daný aj u nás podľa Potravinového kódexu, platného na území SR, v kečupe s obsahom refraktometrickej sušiny (približný celkový obsah cukru) menej ako 30 % musí najmenej 7 % pochádzať z paradajkovej suroviny. V kečupe s obsahom refraktometrickej sušiny 30 a viac percent musí najmenej 10 % pochádzať z rajčiakovej suroviny; možno ho označovať slovom „špeciál“, „extra“ alebo „prima“. Spotrebiteľom odporúčame kupovať kečup s minimálne 10 %-ným obsahom rajčiakovej suroviny.
 
Čo sú mykotoxíny a pesticídy?
Mykotoxíny - ide o škodlivé látky, ktoré sú produkované najmä plesňami. Takmer všetky poškodzujú nielen pečeň, ale aj obličky. Zle vplývajú na imunitný systém, niektoré z nich sú potenciálne dokonca karcinogénne. Ak sa potraviny tepelne spracovávajú, niektoré sa zničia.
Pesticídy - rovnako môžu pôsobiť negatívne na ľudský organizmus. Toxicky pôsobia na vývoj nervovej sústavy. Poškodenie vývoja mozgu môže byť vážne a nezvratné. Tiež zvyšujú riziko leukémie u detí a hovorí sa aj o súvislosti medzi pesticídmi a Parkinsonovou chorobou.
 
Takto si zdravý kečup urobíte doma 
4 poháre po 375 ml
Potrebujete: 3 kg mäkkých paradajok, 250 g jabĺk, 250 g cibule, 1 PL mletej sladkej papriky, 1 KL mletých klinčekov, štipku mletej škorice, 1,5 PL soli, 150 g cukru, 2-3 lyžice octu
Postup: Pokrájané paradajky, jablká bez jadrovníkov, na kolieska pokrájanú cibuľu a koreniny necháme rýchlo zovrieť a potom pomaly dusíme. Zmes rozmixujeme, doplníme soľou, cukrom, octom a dusíme do zhustnutia. Kečup nalejeme do pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 10 minút.


1 komentár:

  1. Myslím si, že kdybychom viděli pořádně do provozoven, tak bychom byli překvapení. Se nedivím, že každý druhý pak dochází na lymfatická masáž Brno a tak různě prostě chodí na terapie a takhle dál. Prostě to, co dneska jíme, je fakt občas docela bizarní. :) A prostě si to tak nějak uvědomujeme, ale zároveň to neřešíme.

    OdpovedaťOdstrániť

“Take care of your body. It’s the only place you have to live.” Jim Rohn


Vítam Vás na mojom blogu good-long-life.

Tento blog vznikol na základe mojej neustálej chuti dozvedať sa nové veci hlavne v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu a keďže som nenašla platformu kde by boli takéto informácie pekne archivované rozhodla som sa že nebudem len hľadať ale sa aj s informáciami ktoré som našla deliť.

Preto ak Vás niečo zaujme dajte vedieť, ak by sme mali nájsť informácie o téme ktorá Vás zaujíma a ešte sme sa jej nevenovali ozvite sa a spoločne si môžeme urobiť malú databázu lepšieho života:)

Ďakujem vopred všetkým za každý koment, prečítanie článku alebo inej interakcie!

Nech je náš život krajší a hlavne zdravší :)