streda 22. februára 2012

Škodlivé éčko pijeme ďalej


Hrozba trvá! Minulý týždeň sme vás informovali, že potravinárski odborníci odporučili, aby producenti nealko nápojov nepoužívali konzervant E211. V kombinácii s E300 sa môže totiž vo fľaši vytvoriť rakovinotvorný benzén. Zaujímal nás preto postoj samotných výrobcov. Z odpovedí, ktoré sme získali, vyplýva jediné: spotrebiteľ, chráň sa sám!

Pripomeňme, že rakovinotvorný benzén sa z „mixu“ E211 a E300 vytvorí vtedy, keď na fľašu s nealko nápojom pôsobí slnko. Riziko je zažehnané len v prípade, že nápoj je vo fľaši z farebného plastu alebo v priesvitnej fľaši s UV filtrom. Či však filter naozaj má, sa nedozvieme, pretože táto informácia na etikete chýba.

Éčku sa darí
V našej sonde v supermarketoch v hlavnom meste sme sa presvedčili, že viacerí výrobcovia naďalej pridávajú do nealko nápojov sporný konzervant E211. Napriek tomu, že odborníci z Výskumného ústavu potravinárskeho, ako aj zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy vydali spomínané odporúčanie ešte pred šiestimi rokmi. Prečo toto éčko nestiahli zo svojich receptúr?

Normy plníme
„Všetky naše produkty zodpovedajú platným zdravotníckym limitom a potravinárskym zákonom a nariadeniam Slovenska a Európskej únie,“ reagovala stručne Eleonóra Mikolajčáková, marketingová riaditeľka Slovenské pramene a žriedla. Podobnú odpoveď sme získali aj v spoločnosti Vodax, ktorá takisto používa E211. „Všetci zodpovední výrobcovia vrátane nás používajú konzervanty v minimálnej možnej miere a len tam, kde si to receptúra vyžaduje,“ ubezpečovala nás Eva Durecová, manažérka marketingu. „Naše technologické postupy a výroba sú na špičkovej úrovni a všetky rozbory, ktoré denne realizujeme vo výrobe, spĺňajú predpísané normy,“ dodala.

Čo tak zmeniť zákon?
Na ministerstve pôdohospodárstva sme zisťovali, či by nebolo rozumné zákaz používania E211 v nealko nápojoch uzákoniť. Vtedy by ho totiž museli dodržiavať všetci výrobcovia nealko bez rozdielu. V čom je teda problém? „V tomto prípade by išlo o vytvorenie umelej prekážky obchodu v rámci Európskej únie,“ vysvetlil hovorca Juraj Kadáš. Upozornil tiež, že naše zákony by platili len pre našich výrobcov, pričom z ostatných krajín by sa nápoje s E211 mohli k nám naďalej dovážať. Hoci bolo v posledných rokoch zverejnených viac štúdií spochybňujúcich E211, Únia naďalej pokladá túto konzervačnú látku za bezpečnú. „Problém by sa teda nevyriešil, len naši výrobcovia by boli znevýhodnení,“ uzavrel Kadáš. Podobne by to bolo, keby naša legislatíva požadovala baliť nealko s obsahom E211 do plastov s UV filtrom. Pre nás spotrebiteľov z toho vyplýva jediné: nealko nápoje kupujme radšej vo farebnej fľaši a ak je priesvitná, dbajme na to, aby na ňu nesvietilo slnko. A čo v horúcom lete? Vymeňte citrónovú minerálku za čaj alebo pivo...

Britský vedec: Funguje ako alkohol
Konzervant E211 môže podľa viacerých odborníkov vyvolať vážne zdravotné problémy. Profesor molekulárnej biológie a biotechnológie Peter Piper z univerzity v britskom Sheffielde skúmal pred časom účinky tejto rozšírenej látky. Výsledky laboratórnych testov, ktoré pred piatimi rokmi zverejnili viaceré zahraničné médiá, priniesli šokujúce zistenie: E211 podporuje voľné radikály, ktoré deštruktívne vplývajú na bunky.

Poškodenie je vraj porovnateľné s následkami nadmerného pitia alkoholu alebo starnutia. „Táto chemikália môže ťažko poškodzovať DNA v mitochondriách buniek tak, že ich úplne vyradí z prevádzky,“ upozornil Piper. „Mitochondrie prijímajú kyslík a dodávajú telu energiu. Keď sú však poškodené, bunky začnú pracovať veľmi zle,“ vysvetlil uznávaný odborník.

Zorientujte sa v názvoch
Konzervanty E211 aj E300 môžete nájsť na etikete fľaše aj pod inými názvami:
E211 – uvádza sa aj ako benzoát sodný alebo kyselina benzoová
E300 – nazýva sa aj kyselina askorbová alebo antioxidant vitamín C

Nealko nepatrí do letných dní?
Podľa nariadenia Európskej únie musia byť všetky plasty vyrábané tak, aby „za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli ohroziť zdravie ľudí a spôsobiť neprijateľné zmeny v zložení potravín“. Znamená to, že nie je obvyklé a predvídateľné, ak si fľašu s nealko nápojom beriem na kúpalisko, mám ju v ruke počas prechádzok v meste za slnečného počasia? Kedy sa najviac pije osviežujúce nealko? Keď je zamračené?

1 komentár:

  1. Ať si říká kdo chce, co chce, tak prostě s éčky přicházíme do kontaktu každý den. Co se dá dělat. I když bych chtěl žít sebezdravěji. To máte jako s topením. Lidi se dneska otužují, ale pak si topí doma na 25 °C. Chápete to někdo? No já teda ne. To si raději nakoupím domů termostatické ventily a topím na příjemných 19 až 20 °C, což mi dá pro imunitu víc, než máchání se v sudu se studenou vodou.

    OdpovedaťOdstrániť

“Take care of your body. It’s the only place you have to live.” Jim Rohn


Vítam Vás na mojom blogu good-long-life.

Tento blog vznikol na základe mojej neustálej chuti dozvedať sa nové veci hlavne v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu a keďže som nenašla platformu kde by boli takéto informácie pekne archivované rozhodla som sa že nebudem len hľadať ale sa aj s informáciami ktoré som našla deliť.

Preto ak Vás niečo zaujme dajte vedieť, ak by sme mali nájsť informácie o téme ktorá Vás zaujíma a ešte sme sa jej nevenovali ozvite sa a spoločne si môžeme urobiť malú databázu lepšieho života:)

Ďakujem vopred všetkým za každý koment, prečítanie článku alebo inej interakcie!

Nech je náš život krajší a hlavne zdravší :)