utorok 7. februára 2012

Pili sme nealko s benzénom


Viac o tejto téme na: Nápoje s benzénom E211+E300

Ečka, ktoré výrobcovia pridávajú do nealkoholických nápojov, sú rakovinotvorné. Takúto závažnú informáciu nájdete zverejnenú na webovských stránkach. Rozhodli sme sa teda preveriť toto závažné obvinenie. Skutočne v nealko nápojoch vznikajú nebezpečné látky? A ak áno, čo urobili dozorujúce orgány, aby sme spolu so sladkou vodou nedostávali do tela aj zdraviu škodlivú látku?


"V kontrolovaných vzorkách nealko nápojov, ktoré sme u nás odobrali pred šiestimi rokmi, sme skutočne zistili nebezpečný benzén. Išlo o nápoje, ktoré súčasne obsahovali E211 - benzoát sodný a E300 - kyselinu askorbovú a miesto repného cukru mali umelé sladidlá," povedala nám Paulína Komarová, hovorkyňa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Benzén pôsobí v našom tele karcinogénne, môže vyvolať nádorové ochorenia a má schopnosť reagovať s DNA. Informácie na webe sú teda pravdivé.

FARBA STOPNE BENZÉN
Zaujímalo nás teda, čo veterinári podnikli, aby zdraviu škodlivý benzén z nápojov zmizol. "Výrobcom nápojom sme doporučili, aby výmenili používané éčka. Teda, hlavne, aby E211 nahradili kyselinou sorbovou - E200," vraví Komarová. My sme však v obchodoch aj dnes našli nápoje, ktoré súčasne obsahovali aj E211, aj E300. Prof. Peter Šimko z Výskumného ústavu potravinárskeho hovorí, že je to v poriadku.

"V nápoji môže byť súčasne E211 i E300, ale takýto nápoj by mal byť plnený do farebnej fľaše. Respektíve do fľaše so svetelným filtrom. Filter totiž zachytí určité spektrum slnečných lúčov a škodlivý benzén potom nevzniká," vraví profesor Šimko. Podľa prof. Šimka, výrobcovia však nemusia povinne používať farebné fľaše, nemajú to dané zákonom. "Je to len vo forme odporúčania," vraví vedec z potravinárskeho ústavu.

NEVIDITEĽNÝ FILTER
Technológie pokročili a na trhu sú už aj bezfarebné filtre. "Teda aj umelohmotná fľaša, ktorá je biela, nie je zafarbená, môže mať filter," upozorňuje prof. Šimko. No, ako bádateľ z potravinárskeho ústavu upozorňuje, to, či bezfarebná fľaša má filter, spotrebiteľ zistí ťažko. "Výrobca nie je povinný uviesť na obale, či bezfarebná fľaša obsahuje filter, alebo nie," hovorí prof. Šimko.

1 komentár:

  1. A preto balenú vodu nekupujem. To si dám radšej vodu z kohútika, ktorá je často mnohokrát aj chutnejšie než balená. Jedinou, ktorú pijem, tak je Magnesia s horčíkom, keď mám kŕče. Ale to je tak raz dvakrát do roka, väčšinou po tom, čo hráme niekde s kapelou a ja zbytenčě moc Machay za bicími nástrojmi rukami a mám kŕče. Na to mi Magnesia pomáha a inú vodu prakticky nekupujem. :)

    OdpovedaťOdstrániť

“Take care of your body. It’s the only place you have to live.” Jim Rohn


Vítam Vás na mojom blogu good-long-life.

Tento blog vznikol na základe mojej neustálej chuti dozvedať sa nové veci hlavne v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu a keďže som nenašla platformu kde by boli takéto informácie pekne archivované rozhodla som sa že nebudem len hľadať ale sa aj s informáciami ktoré som našla deliť.

Preto ak Vás niečo zaujme dajte vedieť, ak by sme mali nájsť informácie o téme ktorá Vás zaujíma a ešte sme sa jej nevenovali ozvite sa a spoločne si môžeme urobiť malú databázu lepšieho života:)

Ďakujem vopred všetkým za každý koment, prečítanie článku alebo inej interakcie!

Nech je náš život krajší a hlavne zdravší :)