Milujem zmrzlinu, roky som testovala všelijaké domáce zaručené recepty, ale
nikdy som nedosiahla tú krémovosť, sorbetovú ľahkosť ktorú na zmrzline milujem.
Väčšinou došlo pre mrazenie ku kryštalizácii vody, čo bolo cítiť vo finálnom
výsledku.
Všetko sa ale zmenilo kúpou môjho najobľúbenejšieho pomocníka - Hurom
odšťavovača, ktorý má nástavec na výrobu výživy a zmrzliny. Skrátka zmrazené
plody vie krásne pomlieť na prášok a pridaním ostatných ingrediencií
vznikne báječná zmrzlina alebo sorbet. A čo je najlepšie môžete si ju vyskladať
podľa svojich preferencií, takže neobsahuje zbytočný cukor, chémiu, laktózu (ak ste intolerantní) :)
Banánovo škoricová zmrzlina
Banánová je najlepšia - prezreté banány si zamrazím a používam ich ako základ
do všetkých krémových tipov zmrzlín. Banán má totiž neskutočne lahodnú
krémovú konzistenciu, netreba k nemu väčšinou už nič pridávať, ale
ak má niekto chuť tak si môže primiešať javorový sirup pre karamelovú chuť a cejlónsku
škoricu, alebo pravú vanilku.
Arašidová zmrzlina
Základ zmrzliny si urobím z banánu, do ktorého potom primiešam čisté
arašidové maslo. Ja to už nedochucujem, keďže banány mrazím dozreté, niekedy aj
prezreté, aby mali vyššiu cukornatosť. Arašidové maslo používam s ázijského
obchodu, nie je ničím dochutené, ale je zo sladkých arašidov, takže chuťovo je
báječné.
Černicovo-malinový sorbet
Rozomeliem mrazené černice a maliny (vznikne z toho mrazený prášok) a
pridám do nich šťavu z agáve, poriadne ručne vymiešam do sorbet
konzistencie.
Mango banánový sorbet
Zmrazené obidva druhy ovocia len pomeliem v Hurome, premiešam a sorbet je
hotový.
TIP: Ak niekto ľúbi kombináciu mango s mätou môže si nasekať čerstvé mätové
lístky a zomlieť ich spolu s ovocím. Pozor ale na množstvo, keď sa lístky melú
ich chuť je intenzívna, takže stačí pomlieť málinko, aby chuť mäty neprerážala
ostatné chute.
Jahodová zmrzlina s kokosovým mliekom
Túto zmrzlinu robím s ponorným mixérom - s nástavcom, nádobou na sekanie
orieškov a mixovanie. Vložím mrazené domáce jahôdky, pridám kokosové mlieko,
šťavu z agáve a mixujem kým sa jahody úplne nerozpustia a nevznikne krémová
zmrzlina.
Čo je super, všetky zmrzky sú vyrobené magicky rýchlo, do 5 minút, takže ak
v lete dostanete chuť a máte namrazené ingrediencie nič vám nestojí v ceste za
rýchlym osviežením:)
To vypadá výborně! Na ovocných sorbetech jsem v létě doslova závislá. Ale domácí jsem ještě nezkoušela, musím si to napsat na svůj jarní to do list a vyzkoušet, hlavně jahod a borůvek máme vždycky hodně :) Zrovna zmrzliny obecně kupuju většinou ve slevě, protože si potrpím na kvalitní a ty jsou často zbytečně předražené. Doufám, že se ty domácí povedou :)
OdpovedaťOdstrániť