piatok 10. augusta 2012

Blesk testoval nejoblíbenější letní drinky: Žízeň uhasí, ale jsou plné cukru

 
Co v parném létě nejvíc osvěží?Pořádně vychlazený drink! Jenže jak Blesk zjistil, v džusech, limonádách i ovocných pivech se někdy skrývá až příliš energie.
 
O spolupráci při testování jsme požádali předního českého odborníka na výživu Pavla Suchánka z Institutu klinické a experimentální léčby v Praze. Tomu jsme předložili k testování džusy, limonády a ovocná piva, která jsme nakoupili v obchodních řetězcích. Výživový specialista zkoumal nejen složení výrobku, ale hodnotil i chuť a energetické hodnoty. Podle něj by měli spotřebitelé číst při nákupu vždy pozorně etikety. Někdy totiž i zdánlivě zdravý a osvěžující nápoj překypuje cukrem a umělými přidatnými látkami, takzvanými éčky.

 

Džusy
Pijete často džusy, protože jsou přeci plné ovoce a vitamínů? Tak pozor.I zdánlive zdravé nápoje můžou obsahovat extrémní množství cukru, a to klidně i 6 kostek v jedné sklenici. Proto se nehodí pro každodenní pití a lepší je naředit si džus z poloviny vodou . Při nákupu myslete na to, zda je džus konzervovaný nebo nikoliv. V případě, že je bez konzervace, musí se po otevření spotřebovat do tří dnů, jnak by se zkazil. To, že si za kvalitu musíte připlatit, platí u džusů dvojnásob. Džus, který v našem testu dopadl nejlépe,  jsme pořídili za 44 korun, propadák v našem testu vyšel na 22 korun. Jak si vybrat nejlepší džus? „Výrobek musí mít přehledné a čitelné údaje o obsahu cukru, jinak vůbec nevíte, co pijete,“ radí Pavel Suchánek.

 

Sladké nápoje
Máte rádi ovocnou chuť, ale hlídáte si příjem cukru? Dívejte se na etikety nápojů, ať víte, co pijete.
Žluté, oranžové nebo hnědé kolové limonády děti zbožňují, rozhodně by ale neměly tvořit velkou část jejich pitného režimu. „Nemám nic proti sladkých nápojům, když je jejich konzumace vyvážená pohybem. Limonády se hodí třeba na delší cyklovýlet nebo pěší túru, protože dodají energii. Pokud dítě nebo dospělý sedí většinu dne u počítače a prolévá se sladkým pitím, může to mít vliv na obezitu,“ říká specialista na výživu Suchánek. Problémem limonád je hlavně vysoké množsví cukru. Věděli jste, že v jedné sklenici pomerančové limonády přijmete až 7 kostek? I mezi sladkými limonádami si můžete vybrat dietnější variantu, kde je místo cukru použito náhradní sladidlo, ať už přírodní (například stévie nebo glukózový sirup) nebo umělé (aspartam).

 

Ovocná piva
„Byl jsem překvapený, jak často výrobci zapomínají uvádět tabulku energetických hodnot nebo informaci o obsahu cukru a sladidel,“ říká Pavel Suchánek. Jestli byste čekali, že radlery (tak se pivním limonádám říká) bude mít typickou pivní příchuť, nenechte se zmást. Většina testovaných piv chutnala spíš po ovoci, více limonádově, ostrý pivní říz jim až na výjimky chyběl. Nedostatkem těchto oblíbených letních drinků je i vysoký obsah cukru, pro redukční dietu se tak například vůbec nehodí. Při nákupu sledujte etikety, výrobci by neměli zapomínat uvádět obsah alkoholu, množství ovocné složky a druh piva, z jakého je radler vyrobený.


Zeus Příchuť: jablko
Vyrábí: McCarter, a. s.
Chuť: extrémně sladká, po jablkách
Podíl ovocné složky: 6 %
Sladidla: aspartam, sacharin, cyklamát sodný, acesulfam K, glukózový sirup
Éčka: zahušťovadlo guma xanthan
Hodnocení: Není uvedena tabulka energetických hodnot na 100 ml, ve složení jsou jen nic neříkající údaje. Kvůli velkému zastoupení chemických látek jde o propadák.
Známka: 4–5

 

Toma Příchuť: pomeranč, banán a vláknina Vyrábí: Pepsico CZ, s. r. o.
Chuť: výrazně sladká, hustší konzistence 
Podíl ovocné složky: 50 % 
Sladidla: cukr, glukózo-fruktózový sirup - 1 sklenice obsahuje necelých 5 kostek cukru
Éčka: na bázi přírodních konzervantů a barviv, například pektim Hodnocení:Výrobek obsahuje opět velké množství cukru, proto bych ho spíše ředil vodou. Doporučuji nepít víc jak 2 sklenice denně. Kladně hodnotím dostatečné množství informací pro spotřebitele. 
Známka: 2


Relax Select Vyrábí: Maspex Czech s.r.o. 
Příchuť: hruška s dužinou
Chuť: výborná, pravá chuť přezrálých hrušek máslovek 
Podíl ovocné složky: 35 % 
Sladidla: cukr, glukózo-fruktózový sirup - 1 sklenice obsahuje 6 kostek cukru
Éčka: neobsahuje, k regulaci kyselosti byla použita přírodní složka kyselina citronová 
Hodnocení: Sklenice obsahuje 2 gramy vlákniny, což je z hlediska výživy pozitivní. Džus má ale moc cukru, proto bych doporučil nepít víc než 1 sklenici za den. Na obalu by taky mělo být správně uvedeno »Bez umělých konzervačních látek«, nikoliv jen »Bez konzervačních látek«. 
Známka: 2



Hello, Jahoda bez konzervantů Výrobce: Linea Nivnice
Příchuť: jahoda
Chuť: velmi dobrá, příjemná vůně 
Podíl ovocné složky: 40 % 
Sladidla: glukózový sirup  - 1 sklenice obsahuje 5 kostek cukru
Éčka: neobsahuje 
Hodnocení: Líbí se mi, že už na obrázku vidíme, že výrobek není jenom z jahod. Dobré taky je, že džus neobsahuje chemické konzervanty a barviva. Bohužel ale výrobce neuvádí, kolik glukózového sirupu výrobek má. Kvůli vysokému obsahu cukru doporučuji ředit vodou. 
Známka: 1-


Multivitamin ACE, kapitoVyrábí: Fontea, a. s.
Příchuť: multivitamin
Chuť: extrémně sladká, výrazná chuť sladidel 
Podíl ovocné složky: 3 % 
Sladidla: aspartam, acesulfam K - 1 sklenice obsahuje 2 kostky cukru
Éčka: sorbát draselný, benzoát sodný 
Hodnocení: Tento nápoj bych neoznačoval jako multivitamin, protože to vyvolává představu zdravého pití srovnatelného s džusy. 
Známka: 4



Happy day Vyrábí: Rauch 
Příchuť: pomeranč
Podíl ovocné složky: 100 % 
Chuť: mírně nahořklá, ale osvěžující 
Sladidla: neobsahuje - 1 sklenice obsahuje necelých 5 kostek cukru
Éčka: neobsahuje 
Hodnocení: V podstatě jde o čirý pomerančový koncentrát bez přidaného cukru. Navíc v jedné sklenici přijmete 75 gramů vitaminu C, což vám pokryje denní dávku. 
Známka: 1



Orangina Vyrábí: Kofola, a. s.
Chuť: mírně chemická, pomerančová 
Sladidla: glukózovo-fruktózový sirup - 1 sklenice obsahuje 4,5 kostky cukru
Éčka: neobsahuje 
Ovoce: 12% směs šťáv z koncentrátů 
Hodnocení: V pořádku jsou informace o obsahu cukru, nápoj se cíleně netváří jako zdravý, ideální je třeba při výletu na kole. 
Známka: 2




Top topic s hroznovou šťávou Vyrábí: Kofola, a. s. 
Chuť: není hroznová, ale vínová, mírně nakyslá, cítím v ní sladidla 
Sladidla: glukózo-fruktózový sirup, aspartam, acesulfam K 
Éčka: konzervanty benzoát sodný, sorbát draselný 
Ovoce: 7,5 % ovocné složky 
Hodnocení: Tenhle výrobek bych si koupil spíš výjimečně. Chybí tabulka o obsahu cukru, takže diabetik vůbec neví, kolik cukru přijme. 
Známka: 3–4



Mirinda Vyrábí: Pepsico
Chuť: výrazně sladká, po pomerančích, ale vůně naopak málo výrazná 
Sladidla: cukr (je ho tam příliš) - 1 sklenice obsahuje necelých 7 kostek cukru
Ovoce: minimálně 4 % ovocné složky 
Éčka: sorbát draselný, stabilizátor arabská guma, barvivo E110 (potravinářská žluť) 
Hodnocení: Chválím informační značení GDA o nutričních hodnotách, výrobek má ale moc cukru. Známka: 3



 
Coca-cola Vyrábí: The Coca-Cola company
Chuť: klasická 
Sladidla: pouze cukr, žádná chemie - 1 sklenice obsahuje 5,5 kostky cukru
Éčka: neobsahuje, pouze přírodní barvivo karamel a aroma 
Hodnocení: Výrobce dodává nad povinné značení informace o energetických hodnotách, takže spotřebitel má dostatek informací. Protože obsahuje kofein, doporučuji při větší fyzické zátěži. 
Známka: 2+



Gambrinus, Limetka a bezinka Výrobce: Plzeňský prazdroj 
Chuť: odpovídající ovoci, chybí výrazná chuť piva 
Obsah alkoholu: 2,1 % 
Obsah piva: neuvedený 
Ovocná složka: neuvedeno 
Sladidla: invertní cukr
Hodnocení odborníka: Opět mi tu chybí údaje o výživových hodnotách, na druhé straně hodnotím pozitivně, že pivo neobsahuje sladidla typu acesulfam. 
Známka: 3




Cool lemon, Staropramen Výrobce: Pivovary Staropramen 
Chuť: silnější pivní příchuť 
Obsah alkoholu: 2 % 
Obsah piva: neuveden 
Ovocná složka: 1 % 
Sladidla: fruktózový sirup, cyklamát sodný, sacharin, acesulfam K, aspartam 
Hodnocení odborníka: Obal neupozorňuje, že výrobek obsahuje sladidla, chybí informace o obsahu cukru a energetická tabulka. Spotřebitel tak v podstatě neví, co kupuje. 
Známka: 4


Samson, Grapefruit mix Výrobce: Pivovar Samson 
Chuť: příjemně hořká pivní chuť, skvěle se hodí ke grepu 
Obsah alkoholu: 2,5 % 
Obsah piva: 48 % 
Ovocná složka: 5 % 
Sladidla: cukr, pouze přírodní 
Hodnocení odborníka: Tohle pivo bych si koupil. Body sice musím strhnout za absenci energetických tabulek, jinak má ale výrobek velice přehledné a podrobné značení jednotlivých složek. 
Známka: 1–2


Birell, Limetka a malina Výrobce: Plzeňský Prazdroj 
Chuť: přeslazená, limonádová 
Obsah alkoholu: 0 % 
Obsah piva: neuvedeno 
Ovocná složka: neuvedeno 
Sladidla: cukr 
Hodnocení odborníka: Výrobek obsahuje pouze přírodní barvivo, dobré taky je, že se na obale uvádí čitelně energetický obsah a navíc i GDA tabulka (s nutričními hodnotami). K dokonalosti ale chybí podrobnější informace pro spotřebitele. 
Známka: 2-



1 komentár:

  1. Preto si obvykle robíme vlastné domáce džúsy. Ostatní máme doma novú kuchyňu a nový nábytok a spotrebiče, takže tam nesmel chýbať ani odšťavovač. Manželka naňho nedá dopustiť, pretože robí šťavy pre malého, ja mám zase rád napríklad čerstvo vyfreshovaný pomaranč. To sú fakt super zdravé veci a ešte k tomu lacnejšie ako džúsy z obchodu.

    OdpovedaťOdstrániť

“Take care of your body. It’s the only place you have to live.” Jim Rohn


Vítam Vás na mojom blogu good-long-life.

Tento blog vznikol na základe mojej neustálej chuti dozvedať sa nové veci hlavne v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu a keďže som nenašla platformu kde by boli takéto informácie pekne archivované rozhodla som sa že nebudem len hľadať ale sa aj s informáciami ktoré som našla deliť.

Preto ak Vás niečo zaujme dajte vedieť, ak by sme mali nájsť informácie o téme ktorá Vás zaujíma a ešte sme sa jej nevenovali ozvite sa a spoločne si môžeme urobiť malú databázu lepšieho života:)

Ďakujem vopred všetkým za každý koment, prečítanie článku alebo inej interakcie!

Nech je náš život krajší a hlavne zdravší :)